De opleiding tot speurhond kent verschillende disciplines en iedere discipline wordt apart gecertificeerd. Bij de speurhonden wordt meestal gestart met het Basiscertificaat. Bij het Basiscertificaat worden verschillende onderdelen uit het speurhondenprogramma getoetst. Daarnaast zijn er niveaus van de onderdelen speuren, vlakte revieren, sorteren en puinzoeken in twee gradaties. A en B, waarbij B de zwaarste is.


In tegenstelling tot de politiehondenprogramma’s zijn voor het speurhondenprogramma geen eisen gesteld aan de soort hond om het te mogen beoefenen. Er mag getraind worden met bijvoorbeeld een Jack Russell, Terriër of een Labrador Retriever. De enige eis is, dat de hond de oefeningen moet kunnen afwerken zonder dat het welzijn van de hond in het geding is. Dit betekent dat de hond bijvoorbeeld de spring- en klimoefeningen met souplesse moet kunnen afwerken en zonder problemen de puinhopen moet kunnen afzoeken. Je kunt je voorstellen dat een Molosser en een kortsnuitige hond moeite kunnen hebben met de speuroefeningen. Wij willen je graag informeren of jouw hond geschikt is voor het programma.


Even kort op een rijtje zijn dit de certificaten die je kunt behalen:

  • Basiscertificaat
  • Vlakterevieren A en B
  • Puin A en B
  • Sorteren A en B
  • Speuren A en B
  • Detectie A en B

Bij ons is iedereen welkom. Een speurhond opleiding kost veel tijd en energie. Voorwaarde is dat je als (aspirant) lid bereid bent om je actief in te zetten voor andere leden en dat je bereid bent om minimaal 2 keer per week deel te nemen aan de trainingen.

36224596_2112262212432206_3001707219600277504_o
IMG-20201019-WA0007